دندان مصنوعی ثابت و معرفی انواع آن
تقریبا همه افراد از دیرباز با با دندان های مصنوعی آشنا هستند، با این تفاوت که دندان های مصنوعی در قدیم متحرک بودند اما امروزه از دندان مصنوعی ثابت یا Fixed dentures در دندانپزشکی برای دندان های از دست رفته استفاده میکنند. Fixed dentures همانطور که از نامش پیداست، روی فک فرد به طور غیر متحرک جای گذاری میشود و ظاهری بسیار مشابه با دندان های طبیعی و نرمال دارد. در واقع به دلیل داشتن ظاهر بسیار طبیعی و مشابهت با دندان های معمولی و حقیقی، طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است. در این مقاله در رابطه با این نوع دندان های مصنوعی و مراقبت های بعداز آن اطلاعاتی جامع در اختیار شما قرار میدهیم.
پیشنهاد میکنیم مقاله ” ایمپلنت دندان چیست ” را نیز مطالعه کنید.
Fixed dentures چیست؟
دندانهای مصنوعی ثابت، بر عمق فک و استخوان جای گذاری شده و به همین دلیل بسیار مشابه با دندان های طبیعی هستند. به طور کلی پروتز های ثابت دندانی یا همان دندانهای مصنوعی ثابت جایگزین دندان های از دست رفته میشوند و در دسته تکنیک های اصلاح طرح لبخند قرار دارند. دندان مصنوعی ثابت توسط فرد بیمار قابلیت خارج شدن از دهان را ندارد.
این نوع دندان مصنوعی برای افرادی مناسب است که دچار تحلیل در ناحیه لثه شده اند و اعتماد به نفس خود را برای عدم وجود دندان ها از دست داده اند. این نکته قابل ذکر است که استخوان فک یک بافت زنده به شمار میرود و برای اینکه این بافت به طور سالم حفظ شود، باید دندان ها به درستی در جای خود قرار بگیرند.
انواع دندان مصنوعی ثابت
دندان های مصنوعی ثابت دارای دو نوع و پایه های متفاوت هستند. این نوع دندان های مصنوعی از نوع آکریلیک هستند. به همین دلیل مشابه دندان های طبیعی میباشند.
بر پایه ایمپلنت میله ای
این نوع ایمپلنت ها در استخوان فک قرار داده میشوند و به صورت میله فلزی نازک هستند که با فرم فک مطابقت داشته باشد. اتصال بین دندان ها و میله باید محکم باشد تا به صورت ثابت در جای خود برقرار شود.
بر پایه ایمپلنت توپی
ایمپلت ها از یک سمت به اتصال فلزی و از یک سمت به دندان مصنوعی متصل میشوند. اتصالات توپی از نوع اتصال نر هستند و بر روی دندان مصنوعی در اتصالات ماده قرار میگیرند، که البته این اتصالات قابلیت جابه جایی هم دارند.
پیشنهاد میکنیم مقاله ” بریج دندان چیست ” را نیز مطالعه کنید.
مزایای استفاده از دندان مصنوعی ثابت
دندان مصنوعی ثابت، مزایای متعددی دارد؛ به عنوان مثال، این دندانها، مانند پروتزهای متحرک لیز نمیخورند، به جلوگیری از تحلیل استخوان در فک کمک میکنند و سلامت، عملکرد و ظاهر دهان را بهبود میدهند.
سایر مزایای این نوع دندانها، عبارتند از:
- ایجاد لبخندی زیبا
- دوره بهبودی کوتاه
- دوران نقاهت ساده
- بازگردانی اعتماد به نفس
- امکان مجدد برای تغذیه
- برقراری استحکام و افزایش ماندگاری
دندان مصنوعی ثابت چگونه استفاده میشوند؟
طی این روش، در مرحله اول از یک ایمپلنت و پایه به عنوان ریشه دندان استفاده میکنند. ایمپلنت در استخوان زیر لثه قرار میگیرد که دندان های ثابت بعد از آماده شدن، بر سطح آن پیچ و متصل شوند. ایمپلنت ها از جنس فلزات غیر حساسیت زا ساخته میشوند که توسط بدن پس زده نشوند. ناگفته نماند که برخی افراد بعد از اینکه دندان خود را از دست میدهند، ترمیم و جایگزینی را جدی نمیگیرند و بسیار دیر به دندانپزشک مراجعه میکنند، که این موضوع سبب میشود تا استخوان لثه تحلیل رود و فرد نتواند از این تکنیک به عنوان جایگزینی دندان استفاده کند. گاهی در این صورت لازم است تا فرد پیوند استخوان انجام دهد که البته هر یک از این موارد نیازمند بررسی و تصمیم دندانپزشک میباشد. برای اینکه جراح دندانپزشک بتواند به طور کامل ساختار فک و استخوان را بررسی کند، برای شما رادیوگرافی با اشعه ایکس را توصیه میکند.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید ایمپلنت دندان بدون جراحی چگونه انجام میشود.
قابل ذکر است که مراجعه کنندگان میتوانند تا زمان آماده شدن دندان مصنوعی ثابت، از یک دندان مصنوعی موقت استفاده کنند تا اعتماد به نفس خو را به دلیل نبود دندان ها از دست ندهند. ممکن است آماده شدن Fixed dentures به چندین جلسه نیاز داشته باشد.
مراحل کاشت دندان مصنوعی ثابت
مراحل کلی انواع کاشت دندان ثابت به صورت زیر توسط دندانپزشک متخصص انجام میشود:
• قبل از جراحی پروتز: قبل از این که دندانپزشک شما بتواند ایمپلنت بگذارد، باید دندانهای پوسیده یا آسیبدیدهتان را بکشد. همچنین در برخی موارد ممکن است پیوند استخوان در هر ناحیهای که تراکم استخوان فک از بین رفته باشد انجام شود؛ بنابراین، بسته به وضعیت شما، ممکن است برای چند ماه قبل از کاشت ایمپلنت، روی بهبود وضعیت دندانهایتان تمرکز شود.
• کاشت ایمپلنت دندان: در این مرحله، یک جراح دندانپزشک، ایمپلنتهای دندانی را در استخوان فک شما قرار میدهد. به طور کلی، حدود سه تا شش ماه طول میکشد تا ایمپلنتها با استخوان فک شما سازگار شوند.
• قالبهای دندانی: هنگامی که وضعیت ایمپلنتهای دندانی شما بهبود یافت، دندانپزشک از قوسهای دندانی بالایی و پایینی شما عکس میگیرد و آنها را به لابراتوار دندانپزشکی میفرستد تا تکنسین مربوطه بتواند شروع به ساخت پروتزهای سفارشی شما کند.
• قرار دادن دندان مصنوعی: در نهایت، دندانپزشک، پروتزهای ایجاد شده را به ایمپلنتهای شما متصل میکند.
پیشنهاد میکنیم مقاله ” ایمپلنت ثابت دندان چیست ” را نیز مطالعه کنید.
مراقبت های استفاده بعد از دندان مصنوعی ثابت
به طور کلی سلامت دهان و دندان ارتباط مستقیمی با رعایت بهداشت دهان دارد. حال برای اینکه دوام و ماندگاری دندان های مصنوعی ثابت را افزایش دهید و هیچگاه دچار عفونت های دندانی در پایه های ایمپلنت آن ها نشوید، باید مراقبت های بعد از آن را بشناسید و به این موضوع اهمیت دهید. در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهیم کرد:
- اتصالات دندان های مصنوعی را با دهانشویه و فلوراید تراپی ضد عفونی نمایید.
- به مدت یک ماه بعد از استفاده از دندان های مصنوعی نباید از مواد غذایی سفت استفاده نمایید.
- از آشامیدن نوشیدنی های انرژی زا و الکلی خودداری نمایید. زیرا در طولانی مدت سبب حساسیت لثه ها شده و اتصالات را تضعیف میکند.
دندان مصنوعی ثابت چه تفاوتی با دندان مصنوعی معمولی دارد؟
Fixed dentures نیازمند نگهداری بسیار ساده تری است و نیاز نیست که بیماران هر بار آن ها را برای پاکیزگی از دهان خارج کنند و میتوانند با این نوع دندان ها همانند یک دندان طبیعی رفتار کنند. دندان های مصنوعی ثابت برخلاف دندانهای مصنوعی متحرک، این امکان را برای افراد به وجود میآورند که به طور طبیعی غذا میل کنند. دندانهای مصنوعی متحرک گاهی در تکلم و خندیدن اختلال ایجاد میکنند و یا به استخوان آرواره فشار و آسیب وارد میکند.
این در حالی است که ایمپلنتهای دندانی مستقیماً به استخوان فک شما متصل میشوند؛ در نتیجه، ثبات بیشتری برای جویدن و صحبت کردن ایجاد میکنند.
سایر مزایایی که دندان مصنوعی ثابت نسبت به پروتزهای متحرک دارد، به شرح زیر است:
• پایداری و امنیت بیشتر: پروتزهای ثابت در مقایسه با پروتزهای متحرک، از پایداری بیشتری برخوردار بوده و ایمنترند. به این معنی که پروتزهای ایمپلنت، نیروی گاز گرفتن را به طور یکنواخت توزیع میکنند که باعث میشود افراد، هنگام غذا خوردن و صحبت کردن، احساس راحتی بیشتری داشته باشند.
• ظاهری طبیعی و زیبا: پروتزهای ثابت مانند دندانهای طبیعی به نظر میرسند و با آناتومی صورت سازگارند؛ به همین دلیل، این نوع دندانها نقش مهمی در افزایش لبخند و اعتمادبهنفس اشخاص دارند. ظاهر طبیعی دندان مصنوعی ثابت باعث میشود این دندان در بین افرادی که میخواهند جوان و زیبا به نظر برسند، محبوبیت بیشتری پیدا کند.
• مستحکم و بادوام: پروتزهای ثابت به مراتب قویتر و بادوامتر از پروتزهای متحرکاند. ساختار مستحکم پروتزهای ثابت باعث میشود تا این دندانها حداقل پنج تا هفت سال بیشتر از پروتزهای متحرک معمولی دوام بیاورند.
• سفارشیسازی: پروتزهای ثابت، از ابتدای کار به صورت سفارشی آماده و نصب میشوند تا راحتی بیشتری را برای فرد استفاده کننده از آن فراهم کنند. این دندانها در مقایسه با پروتزهای متحرک بسیار دقیقتر و مناسبترند و میتوان آنها را مانند دندانهای طبیعی مسواک زد یا نخ دندان کشید.
پیشنهاد میکنیم مقاله ” دندان مصنوعی برای افراد جوان ” را نیز مطالعه کنید.
هزینه های دندان مصنوعی ثابت در سال 1401 چقدر است؟
در درمان های دندانپزشکی یکی از مسائل قابل توجه بیماران، هزینه ها میباشد. معمولا افراد از این موضوع هراس دارند و به دلیل هزینه های بالا کمتر به سراغ تکنیک های اصلاح طرح لبخند و زیبایی دندان ها میروند. دندان مصنوعی ثابت از نظر هزینه تقریبا مقدار معقولی دارد و نیاز به نگرانی نیست. توصیه این است که برای این روش حساس، حتما بهترین مرکز دندانپزشکی را انتخاب نمایید تا عوارض جانبی و مشکلات به وجود نیاید. همچنین به دلیل اینکه میزان هزینه دندان مصنوعی ثابت متغیر است و به عوامل مختلفی مانند پیوند استخوان و جنس دندان ها و نوع ایمپلنت و … بستگی دارد.
بنابراین، در نظر گرفتن یک تعرفه ثابت برای همه افراد، امکانپذیر نیست.
از طرف دیگر، باید مراقب باشید؛ چراکه برخی از کلینیکهای دندانپزشکی که اقدام به این روش درمانی با هزینههای کمتر میکنند، از ایمپلنتهای ساخت چین یا کپیهایی از برندهای معروف مانند نوبل بیوکر (Nobel Biocare)، اشترومن (Straumann) و … استفاده میکنند که کیفیت مطلوب و مورد تأیید را نخواهند داشت. این نوع ایمپلنتها، معمولاً دوام کمتری داشته و احتمال شکستگی آنها بیشتر است.
جمعبندی
این تصور که هر روز خود را با دندانهای آسیبدیده یا بدون دندان ببینید، چندان خوشایند نیست و اعتمادبهنفستان با مشکل روبهرو میشود. دندان مصنوعی ثابت یا پروتزهای ایمپلنت، به عنوان راهحلی مفید برای جایگزین شدن آنها با دندانهای آسیبدیده یا از دست رفته در طولانیمدت به شمار میآیند. این نوع از دندانها، کمک زیادی به راحت جویدن غذا و زیبا جلوه نمودن ظاهر دندانها کرده و همانند دندانهای طبیعی برای فرد مراجعهکننده، عمل میکنند.
فراموش نکنید، هدف از گذاشتن پروتز ثابت دندانی، این است که شما ناامیدیهای گذشتهتان را از یاد ببرید تا بتوانید زندگی اجتماعی عادی خود را ادامه دهید و به زیبایی لبخند بزنید.
برای اطلاع از قیمتها، مشاوره و تعیین وقت با مرکز ایمپلنت تهران در تماس باشید یا فرم نوبت دهی آنلاین را پر کنید.