پروتز ثابت دندان چیست؟ معرفی انواع پروتز دندان

شاید نام پروتز دندان به گوش شما هم خورده باشد. اما پروتز ثابت دندان چیست؟ پروتز متحرک دندان چیست؟ در این مقاله با بیانی ساده به این سوالات پاسخ خواهیم داد. همچنین در ادامه مقاله انواع پروتز‌های دندان را نیز معرفی کرده به بررسی، نکات و مزایا و معایب هر کدام اشاره می‌کنیم. با ما همراه باشید.

ابتدا توضیح مختصری درباره پروتز دندان می‌دهیم. همه افراد ممکن است بر اساس اتفاقاتی یا دلایل مختلف پزشکی، دندان خود یا چند دندان خود را از دست بدهند. حال راه حل چیست؟ پروتز‌های دندانی یکی از راه‌های درمانی می‌باشد که با پر کردن جای خالی دندان‌ها یا دندان از دست رفته زیبایی و سلامتی را به شما بازمی‌گرداند. در اصطلاح عامیانه تر پروتز‌های دندانی همان دندان‌های مصنوعی یا روکش دندان هستند.

پروتز ثابت دندان چیست
پروتز ثابت دندان قابلیت جابجایی ندارد و بر روی یک پایه یا تکیه گاه در دهان فیکس می‌شود.

انواع پروتز دندان

به طور کلی دو نوع پروتز دندان داریم. پروتز ثابت و پروتز متحرک، هر کدام از این پروتز‌ها به دسته‌های دیگر تقسیم می‌شوند. در ادامه مقاله “پروتز ثابت دندان چیست” به بررسی بیشتر انواع پروتز دندان می‌پردازیم.

پروتز ثابت دندان چیست؟ | معرفی انواع پروتز ثابت دندان

پروتز ثابت دندان قابلیت جابجایی ندارد و بر روی یک پایه یا تکیه گاه در دهان فیکس می‌شود. پروتز ثابت دندان به دو دسته تقسیم می‌شود: بر پایه ایمپلنت، بر پایه دندان.

پروتز متحرک دندان و انواع آن

در این قسمت از مقاله “پروتز ثابت دندان چیست” یکی از انواع پروتز، یعنی پروتز متحرک را تعریف می‌کنیم. پروتز‌های متحرک به دو نوع پروتز کامل و پروتز ناکامل (پارشیل) تقسیم می‌شود. 

زمانی از پروتز کامل استفاده می‌کنیم که تمام دندان‌ها کشیده شده باشند و در مقابل، زمانی که هنوز تعدادی از دندان‌های واقعی وجود داشته باشند، در کنار آن‌ها از پروتز ناکامل استفاده می‌کنیم.

پروتز ثابت دندان بر پایه ایمپلنت چیست؟

در قسمت قبل از مقاله “پروتز ثابت دندان چیست” انواع پروتز ثابت را معرفی کردیم. یکی از بهترین آن‌ها پروتز بر پایه ایمپلنت می‌باشد. در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.

ایمپلنت یکی از بهترین روش‌ها برای پر کردن جای خالی دندان‌های از دست رفته می‌باشد. ایمپلنت در استخوان فک قرار داده می‌شود و نقش ریشه دندان را ایفا می‌کند. مهم‌ترین مزیت ایمپلنت نسبت به سایر روش‌ها این است که مانند یک دندان طبیعی عمل می‌کند و در صورت رعایت بهداشت و مراقبت‌های مناسب دهان و دندان‌، می‌تواند دوام بسیار بالا حتی مادام العمر داشته باشد.

این نوع درمان مزای بیشتری نیز دارد. می‌توانید یا مراجعه به مقاله ایمپلنت دندان چیست اطلاعات بیشتری از ایمپلنت دندان کسب کنید.

درمان ایمپلنت معمولا دارای 6 مرحله می‌باشد. البته با توجه به شرایط خاص هر فرد، این مراحل می‌تواند کم تر یا بیشتر هم باشد. برای مثال ممکن است افرادی به دلیل ضعف یا نرم بودن استخوان فک، نیاز به پیوند استخوان هم داشته باشند و در مقابل افرادی باشند که با دارا بودن استخوان فک قوی با تراکم استخوان بالا، نیازی به پیوند استخوان نداشته باشند. در مقاله مراحل ایمپلنت دندان، این مراحل را با جزئیات بیشتر بررسی کرده‌ایم. 

ساخت پروتز ثابت دندان چگونه انجام می‌شود؟

تا اینجا توضیح دادیم که پروتز ثابت دندان چیست و بهترین نوع آن کدام است. حال به بررسی مراحل و نحوه انجام پروتز ثابت دندان می‌پردازیم.

پروتز‌های دندانی در لابراتوار‌های تخصصی ساخت پروتز ساخته می‌شوند. اگر شما نیاز به پروتز دندان داشته باشید باید ابتدا توسط دندانپزشک یا متخصص پروتز‌های دندانی از دندان یا دندان‌های شما قالب گیری شود. در ساخت پروتز‌ثابت دندان یا انواع دیگر پروتز باید توجه ویژه‌ای روی سایز و رنگ پروتز شود. اگر کوچکترین اشتباهی در سایز و انتخاب رنگ انجام شود دندان‌های شما سلامت و زیبایی خود را از دست می‌دهد.

بعد از طی شدن این مراحل و ساخته شدن پروتز ثابت دندان توسط لابراتوار، پروتز توسط دندانپزشک در قسمت مورد نظر قرار داده شده و درمان نهایی انجام می‌شود.

مراحل ساخت پروتز ثابت دندان چیست
پروتز‌های دندانی در لابراتوار‌های تخصصی ساخت پروتز ساخته می‌شوند.

نحوه مراقبت از پروتز ثابت دندان

بهترین روش مراقبت از پروتز ثابت دندان چیست؟ چگونه از پروتز‌های دندانی نگهداری کنیم ؟

در این بخش از مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد.

بعد از انجام پروتز، چه ثابت چه متحرک، مراقبت، نگهداری و رعایت بهداشت آن‌ها بسیار مهم می‌باشد. بهداشت مناسب باعث افزایش کارایی و طول عمر پروتز‌های ثابت و متحرک می‌شود. البته باید به این نکته اشاره کرد که پروتز‌های متحرک نیاز به مراقبت بیشتر و ویژه تری دارند. در ادامه به برخی از روش‌های مراقبتی مهم اشاره می‌کنیم.

  • پروتز‌ها شکننده هستند پس بهتر است پس از درمان، تا چند روز از خوردن و جویدن غذا‌های سفت خودداری شود.
  • به علت شکننده بودن پروتز‌ها همیشه باید رطوبت آن‌ها حفظ شود. برای این کار باید داخل ظرف آب با دمای محیط نگهداری شوند.
  • استفاده از مسواک و نخ دندان هم برای دندان‌ها و هم پروتز‌ها بسیار ضروری می‌باشد. رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان از بسیاری از مشکلات پیشگیری خواهد کرد. همچنین بهتر است هر 6 ماه توسط دندانپزشک چکاپ شوید و در صورت نیاز دندان‌های خود را جرم گیری کنید.
  • اگر از دندان مصنوعی یا پروتز متحرک استفاده می‌کنید، آن‌ را درون آب نمک نگهداری کنید. همچنین سعی کنید هر چند روز آن را با محلول مخصوص ضدعفونی کنید..
  • پروتز‌های متحرک به توجه بیشتر نیاز دارند و باید روزی 2 بار با مسواک مخصوص، مسواک زده شوند.

مزایای پروتز ثابت دندان چیست؟

تا اینجا به نکاتی درباره پروتز ثابت و متحرک دندان اشاره کردیم. حال به بررسی مزایای آن‌ها می‌پردازیم. پروتز‌های ثابت و متحرک دندان مزایای زیادی دارند که مهم‌ترین ترین آن‌ها شامل موارد زیر است:

  • پروتز‌های دندان با پرکردن جای خالی دندان‌های از دست رفته می‌توانند سلامت و زیبایی را به شما برگردانند.
  • پروتز‌های دندانی باعث می‌شوند بدون مشکل صحبت کنید و راحت تر غذا را بجوید.
  • اگر پروتز شما از نوع متحرک باشد، می‌توانید در صورت نیاز آن را از دهان خارج کنید.
  • اگر متخصص تشخیص دهد به دلایلی مانند ضعیف بودن استخوان فک، پروتز ثابت برای شما مناسب نیست، می‌توانید از پروتز متحرک استفاده کنید.
  • دندان‌ها تاثیر زیادی بر زیبایی لبخند و چهره دارند. با انتخاب درست پروتز ثابت یا متحرک، می‌توانید زیبایی را به لبخند و چهره خود بازگردانید.

 

عوارض پروتز ثابت دندان چیست؟

طبیعی است که هر درمانی در کنار مزایا، معایبی هم داشته باشد. در این قسمت از مقاله به برخی از معایب پروتز‌های دندان اشاره خواهیم کرد. البته باید در نظر داشته باشیم که این احتمال رخ دادن این عوارض بسیار کم است و در صورت رخ دادن قابل درمان می‌باشد.

  • ممکن است پروتز‌های دندانی باعث حساسیت شوند. این مورد عارضه خاصی نیست و با تجویز داروی ضد حساسیت توسط دندانپزشک رفع خواهد شد.
  • در برخی افراد ممکن است حساسیت‌های آلرژیک رخ دهد. در این مواقع باید در زودترین زمان خود را به دندانپزشک رسانده تا اقدامات درمانی لازم انجام شود.
  • یکی دیگر از معایب پروتز‌های دندان، امکان شکستن یا شل شدن آن‌ها است. پروتز‌ها مقاومت کمتری نسبت به دندان‌های طبیعی دارند. البته با مراقبت صحیح می‌توان از این بروز این مشکل جلوگیری کرد. در صورت شکستن یا شل شدن پروتز‌های دندان باید سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید.
  • ممکن است بعد از انجام پروتز دندان درد خفیفی را تجربه کنید. این درد کاملا طبیعی است و ممکن از بعد از هرگونه درمانی رخ بدهد. پس از گذشت چند روز از درمان این درد کاملا رفع خواهد شد.

عوامل موثر بر انتخاب پروتز متحرک یا پروتز ثابت دندان چیست؟

برای انتخاب نوع پروتز عوامل زیادی نقش دارند و این انتخاب فقط سلیقه ای نمی‌باشد. عوامل مختلفی مثل سوابق پزشکی، وضعیت سلامتی بدن و دهان و دندان، شخصیت و سلیقه بیمار، وضعیت اقتصادی و مهم تر از همه تشخیص متخصص برای انتخاب نوع پروتز دندان مهم هستند. برای مثال شاید شما مایل باشید از پروتز ثابت استفاده کنید. اما دندانپزشک شما تشخیص دهد به علت بیماری دیابت یا تراکم پایین استخوان فک پروتز ثابت برای شما مناسب نمی‌باشد.

هزینه پروتز دندان چقدر است؟

پاسخ دقیقی برای این سوال وجود ندارد. هزینه پروتز ثابت با متحرک دندان به عوامل زیادی بستگی دارد و بسیار متغیر است. برای اطلاع از هزینه حدودی پروتز دندان با توجه به شرایط درمانی خود، می‌توانید با مرکز ایمپلنت تهران در تماس باشد.

حرف آخر

در مقاله “پروتز ثابت دندان چیست” سعی کردیم به طور کامل و با بیانی ساده توضیحاتی را درباره پروتز ثابت دندان و همچنین پروتز متحرک ارائه کنیم. شما می‌توانید برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشد.

پروتز تخصصی در مرکز ایمپلنت تهران
انجام تخصصی پروتز دندان در مرکز ایمپلنت تهران

مرکز تخصصی ایمپلنت تهران در سال ۱۳۹۱ به هدف ارائه درمان‌های کاشت دندان و پیوندهای استخوانی مربوط به آن با کیفیت بالا و با استانداردهای مطرح در دنیا توسط اساتید دانشگاهی و مبتنی بر بروزترین دانش و تجهیزات ایمپلنتولوژی تأسیس گردید. برای انجام ایمپلنت دندان یا هرگونه خدمات دیگر دندانپزشکی با ما در تماس باشید. برای آشنایی بیشتر با مرکز ایمپلنت تهران به صفحه درباره ما مراجعه بفرمایید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *