جرم گیری ایمپلنت دندان | آیا نیاز است؟

یکی از مهم ترین کارهایی که باید بعد از ایمپلنت دندان انجام دهید، نگهداری و دقت در بهداشت دهان و دندان است. با این حال، ممکن است به مرور زمان رنگ دندان های ایمپلنت شما تغییر کند. در چنین مواقعی جرم گیری ایمپلنت دندان به شما پیشنهاد می‌شود. اما ببینیم که روند انجام جرم گیری برای دندان های ایمپلنت چگونه است؟

جرم گیری ایمپلنت دندان

جرم گیری دندان و ایمپلنت

جرم گیری ایمپلنت دندان چیست؟

مسواک زدن و غرغره صحیح بعد از هر وعده غذایی همیشه مفید است زیرا ذرات مختلف غذا را از حفره دهان ما پاک می کند. اما، ما همیشه مواد سختی را که در بین دندان‌ها، روی دندان‌ها و به‌ویژه در قسمت داخلی دندان‌ها گیر می‌کنند، فراموش می‌کنیم. این مواد سخت به عنوان جرم شناخته می شوند و تنها با کمک اسکلر (دستگاه تمیز کننده دندان) می توان آن را از بین برد. تمیز کردن دندان که از آن به عنوان جرم گیری یاد می شود، سلامت عمومی شما را نیز بهبود می‌بخشد و نه فقط سلامت دهان و دندان را.

 مزایای جرم گیری ایمپلنت دندان

  • جرم گیری این قابلیت را دارد که دندان های شما را عمیقا تمیز کند.
  • لثه های شما را سالم می کند و در نتیجه احتمال ابتلا به پیوره را کاهش می دهد. (اختلال لثه)
  • همچنین می توانید با جرم گیری منظم از لق شدن دندان جلوگیری کنید.
  • اگر مشکل بوی بد دهان دارید، حتماً باید یک روش تمیز کردن دندان را انجام دهید زیرا مطمئناً از بوی بد دهان جلوگیری می کند.
  • تاثیر بهتری بر دیابت و مشکلات قلبی شما نیز دارد.
  • این درمان به جلوگیری از التهاب لثه، پوسیدگی دندان و بیماری پریودنتال کمک می کند.

باورهای غلط درباره جرم گیری دندان

اکثر مردم فکر می کنند که جرم گیری به دندان شما آسیب می رساند. اما واقعیت این است که جرم گیری نه تنها آسیبی به دندان نمی‌رساند بلکه باعث حفظ سلامتی و پیشگیری از مشکلات فراوانی می‌شود.

قابلیت لق کردن دندان های شما را ندارد. در عوض، کارایی دندان های شما را افزایش می دهد و شما را از تمام اختلالات اصلی دندان دور نگه می دارد. جرم‌گیری بهداشت دهان و دندان شما را تضمین کرده و از درمان های عمده و پرهزینه جلوگیری می کند.

نحوه انجام جرم گیری ایمپلنت دندان

جرم گیری ممکن است به عنوان روشی برای برداشتن جرم و پلاک دندانی تعریف شود. دوره توصیه شده یک تا دو بار در سال است. جرم گیری را می توان هم با ابزار دستی و هم با ابزار اولتراسونیک انجام داد. اثربخشی هر دو روش مشابه است. اثربخشی جرم گیری به دقت پرداخت سطوح دندان بستگی دارد. در صورت بی دقتی جرم گیری، سطوح ناهموار باقیمانده دندان ممکن است باعث ایجاد سریع جرم و همچنین تحریک زبان و گونه شود. تمام روش های تمیز کردن مکانیکی دندان ( جرم گیری با پولیش ) منجر به از بین رفتن لایه های سطحی مینا و عاج می شود. به منظور تقویت این سطوح، دندانپزشک پس از جرم گیری از محصولات حاوی فلوئور، یون های کلسیم یا فسفر استفاده می کند که همگی از اجزای طبیعی دندان هستند.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله “مراحل عصب کشی دندان” را نیز مطالعه کنید.

چرا به جرم گیری نیاز داریم؟

جلوگیری از ایجاد پلاک به نوعی غیرممکن است. از غذاها و نوشیدنی هایی که مصرف می کنیم به طور مداوم پلاک روی دندان های ما تشکیل می شود. بزاق و باکتری هایی که در دهان ما هستند یک لایه نازک روی مینای دندان تشکیل می دهند و اسیدها و قندهای موجود در غذاها و نوشیدنی ها به آن لایه می چسبند. باکتری‌هایی که در پلاک‌ها ایجاد می‌شوند عامل بیماری لثه و پوسیدگی دندان هستند.

اگر دچار تحلیل لثه هستید، ممکن است در خطر ابتلا به بیماری لثه نیز باشید. اگر لثه های سالمی دارید، بافت لثه 1 تا 3 میلی متر زیر دندان به دندان می چسبد. در این صورت، تمیز کردن استاندارد برای از بین بردن تجمع پلاک کافی خواهد بود. در بیماری لثه، حفره‌های لثه عمیق‌تر می‌شوند و می‌توانند تا ۴ میلی‌متر یا بیشتر زیر دندان برسند. این بخش ها می توانند با پلاک پر شوند و عوارض بزرگتری مانند بوی بد دهان ایجاد کنند.

جرم گیری ایمپلنت دندان
تجمع پلاک و جرم روی لثه و دندان

عوامل موثر در انتخاب روش جرم گیری

شیوه های مختلفی برای جرم گیری دندان می تواند توسط افراد استفاده شود و انتخاب شیوه مناسب به فاکتورهای خاصی بستگی دارد. از جمله:

  • نوع بدرنگی و جرم دندان
  • هزینه ی انجام درمان
  • شیوه ی درمانی
  • سن فرد
  • سابقه ی بهداشت دهان و دندان فرد و عادات او

تفاوت بین روت پلنینگ و جرم گیری دندان

بهترین راه برای درک تفاوت، مقایسه تمیز کردن عمیق با تمیز کردن معمولی است که ماهیت پیشگیرانه‌تری دارند. در حالی که جرم گیری و صاف کردن ریشه روشی است که عفونت عمیق اطراف سطوح ریشه را هدف قرار می دهد. هنگامی که لثه های بیمار به شدت عفونی شده یا علائم تحلیل استخوانی را نشان می دهد، این یک درمان “اجباری” برای تثبیت سلامت دهان و دندان است.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله “کاشت دندان طبیعی با ایمپلنت” را نیز مطالعه کنید.

تفاوت جرم گیری ایمپلنت دندان با جرم گیری دندان طبیعی

جرم گیری ایمپلنت دندان با ابزارها و قلم هایی از جنس تیتانیوم انجام می‌شوند درحالی که جرم گیری دندان های طبیعی با قلم‌هایی که از جنس فولاد ضد زنگ هستند، انجام می‌شوند. این تفاوت در قلم ها به دلیل این است که تیتانیوم با بدنه سرامیکی ایمپلنت واکنش نمی‌دهد و ذرات آن روی ایمپلنت باقی نمی‌مانند. بنابراین ایمپلنت ها فقط با قلم های تیتانیومی باید جرم گیری شوند.

ابزارهای جرم گیری دندان

روش تمیز کردن عمیق دارای دو بخش اصلی است: جرم گیری دندان و پلنینگ ریشه. جرم گیری دندان اولین مرحله است که شامل برداشتن دقیق جرم از سطح دندان و خط لثه است. سه نوع ابزار جرم گیری وجود دارد:

  • ابزار دستی

جرم گیر دندان ابزاری دستی است که برای برداشتن یا جرم گیری دستی پلاک از سطح دندان استفاده می شود. ابزار نازک زیر خط لثه قرار می گیرد تا به پلاکی برسد که مسواک شما نمی تواند به آن برسد.

  • ابزار آلتراسونیک

ابزار جرم گیری اولتراسونیک شامل نوک ارتعاشی و اسپری آب است. نوک ارتعاشی پلاک را از بین می برد در حالی که اسپری آب زباله ها را شسته و جیب ها را تمیز می کند.

  • لیزر

در برخی موارد که لثه ها ملتهب باشند یا دچار عفونت شده باشند، ممکن است دندانپزشک شما از لیزر برای جرم گیری ایمپلنت دندان استفاده کند.

پس از عمل جرم گیری، صاف کردن ریشه انجام می شود. روت پلنینگ بسیار عمیق تر از جرم گیری است و شامل جرم گیری دقیق ریشه دندان برای کاهش هر گونه التهاب و صاف کردن سطح دندان به منظور چسباندن مجدد لثه ها به درستی است.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله “ایمپلنت تمام فک” را نیز مطالعه کنید.

اهمیت جرم گیری ایمپلنت دندان

یکی از مهم ترین دلایلی که باید جرم گیری ایمپلنت ها انجام شود، جلوگیری از بیماری های لثه است. شایع‌ترین عامل‌های خطر ابتلا به بیماری‌های لثه مزمن عبارتند از:

  • کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان
  • سیگار کشیدن و استعمال دخانیات
  • بالا رفتن سن
  • تغییرات هورمونی
  • تغذیه نامناسب
  • سابقه خانوادگی
  • ابتلا به دیگر عارضه‌ها و بیماری‌ها

چه کسی جرم گیری و برنامه ریزی ریشه را انجام می دهد؟

اقدامات بهداشتی پریودنتال ما مانند جرم گیری دندان و پلانینگ ریشه توسط یک متخصص بهداشت دندان تکمیل می شود. متخصصین بهداشت ارائه دهندگان دندانپزشکی دارای مجوز هستند. آنها علاوه بر ارائه مشاوره بهداشت دهان و دندان، مراقبت های پیشگیرانه و غربالگری بیماری لثه در مراحل اولیه، آموزش و مهارت گسترده ای در مدیریت بیماری پریودنتال دارند. همچنین متخصصان بهداشت مجوز بی حسی موضعی را در مطب دندانپزشکی دارند. البته در ایران بسیاری از اوقات جرم گیری توسط خود دندانپزشک انجام می‌گیرد.

بعد ازجرم گیری ایمپلنت دندان چه انتظاری داریم؟

پس از عمل جرم گیری، ممکن است دهان شما حساس یا دردناک شود. در مواقعی، بیماران ممکن است چند روز قبل از عمل، لثه‌های متورم یا خونریزی خفیف را تجربه کنند. برای کاهش درد یا ناراحتی ممکن است استفاده از یک خمیر دندان ضد حساسیت توصیه شود. پس از عمل جرم گیری و پلانینگ ریشه، رعایت تکنیک های مناسب مسواک زدن و نخ دندان کشیدن برای جلوگیری از تشکیل پلاک در همان نقاط بسیار مهم است.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله “ایمپلنت دندان بدون جراحی” را نیز مطالعه کنید.

چند وقت یک بار جرم گیری ایمپلنت دندان را انجام دهیم؟

 مدت زمان انجام جرم گیری ایمپلنت با دندان‌های طبیعی تفاوتی ندارد. در واقع میزان مراقبتی که از دندان‌های خود دارید، بیانگر این است که چند وقت یک بار به درمان جرم گیری نیاز پیدا می‌کنید. با این حال معمولاً توصیه می‌شود که حدود 6 ماه یک بار به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید.

جرم گیری ایمپلنت دندان
قبل و بعد جرم گیری دندان

مدت زمان ماندگاری جرم گیری دندان

مدت زمان ماندگاری کاملا به شیوه ای که دندانپزشک در جرم گیری اتخاذ کرده، بستگی دارد. به علت تنوع مواد و روش های جرم گیری، ماندگاری آن ممکن است از 6 ماه تا سه سال باشد اما به طور میانگین آثار جرم گیری تا یک سال ممکن است پایدار باشد. البته شایان ذکر است که این ماندگاری به شیوه ی زندگی فرد نیز بستگی دارد. عواملی مانند رژیم غذایی فرد و سلامت دهان و دندان و بهداشت دهان میتواند تاثیر بسزایی داشته باشد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله “انواع ایمپلنت دندان” را نیز مطالعه کنید.

حرف آخر

مرکز تخصصی ایمپلنت تهران در سال ۱۳۹۱ به هدف ارائه درمان‌های کاشت دندان و پیوندهای استخوانی مربوط به آن با کیفیت بالا و با استانداردهای مطرح در دنیا توسط اساتید دانشگاهی و مبتنی بر بروزترین دانش و تجهیزات ایمپلنتولوژی تأسیس گردید. برای انجام ایمپلنت دندان یا هرگونه خدمات دیگر دندانپزشکی با ما در تماس باشید. برای آشنایی بیشتر با مرکز ایمپلنت تهران به صفحه درباره ما مراجعه بفرمایید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *