شماره دندان ها | روش‌های شماره گذاری دندان‌ها

تا به حال به این مورد فکر کردید که دندانپزشکان چگونه دندان ها را برای خود علامت گذاری کرده و آن ها را چگونه شناسایی می‌کنند؟ یا از خود پرسیده اید که دندانپزشکان در ارتباط با دندان یا پروتز های دندانی چگونه منظور خود را به لابراتور می‌رسانند؟ دندانپزشکان برای اینکه بتوانند به راحتی دندان ها را شناسایی کنند و با مشکل در این رابطه مواجه نشوند، آن‌ها را شماره گذاری کرده اند. با استفاده از این روش دیگر نیازی نیست که به یک دندان خراب اشاره کنند و می‌توانند با استفاده از شماره دندان ها منظور خود را برسانند. در این مقاله در ارتباط با این موضوع و نحوه شناسایی هر دندان صحبت خواهیم کرد.

آشنایی با انواع دندان قبل از شماره گذاری

در واقع دندان های انسان به 7 دسته تقسیم می‌شود که هر یک دارای کاربرد مشخصی هستند. عبارتند از:

  • دندان شیری
  • دندان دائمی
  • دندان پیش
  • دندان نیش
  • دندان آسیاب کوچک
  • دندان آسیاب بزرگ
  • دندان عقل یا دندان عقل نهفته

شماره گذاری دندان ها مخصوص مراجعین

حتما تا به حال برای شما هم پیش آمده که ناچار باشید با یک انگشت به دندان خراب و یا مشکل دار خود اشاره کنید تا دندانپزشک آن را مورد بررسی قرار دهد. شماره دندان ها نه تنها برای دندانپزشک و دستیار دندانپزشک کاربرد دارد، بلکه برای مراجعه کنندگان نیز به کار می‌رود. زیرا دیگر نیازی به ایما و اشاره نیست.

شماره دندان های شیری

همانطور که می‌دانید تعداد نهایی دندان های شیری 20 عدد است که به طور مساوی 10 دندان در فک بالا و 10 دندان در فک پایین قرار می‌گیرند. این دندان ها معمولا از 6 ماهگی به بعد نمایان می‌شوند که البته هر یک از آن ها در یک بازه سنی رشد کرده و نمایان می‌شوند. بنابراین شمارش دندان های شیری بر اساس این 20 عدد دندان می‌باشد.

چگونه دندان ها را شماره گذاری می‌کنند؟

دندانپزشکان قبل از اینکه دندان ها را شماره گذاری کنند، ابتدا هر فک را به دو دسته تقسیم می‌کنند. هر نیم فک را به اصطلاح کوادران می‌نامند. به عنوان مثال: نیم فک راست در فک بالا، کوادران 1 و نیم فک چپ در فک بالا، کوادران 2، نیم فک چپ در فک پایین، کوادران 3 و نیم فک راست در فک پایین، کوادران 4 نامیده می‌شوند.

ناگفته نماند که در کودکان این کوادران ها از شماره 5 الی 8 شماره گذاری می‌شوند و در بزرگسالان همانطور که دیدید از شماره 1 الی 4 نامگذاری می‌گردند.

روش های شماره گذاری دندان ها

در واقع دندان ها را با استفاده از سه روش نامگذاری می‌کنند که در ادامه توضیح خواهیم داد. تمامی روش های ذکر شده در بخش های زیر درجهان به رسمیت شناخته شده و در واقع در همه کشور ها ملاکی برای شناسایی آن‌ها به حساب می‌آیند.

شماره دندان هاشناسایی دندان ها به روش یونیورسال

روش یونیورسال که با نام ناسیونال نیز شناخته می‌شود، رایج ترین شیوه شماره گذاری می‌باشد. طبق این روش دندان های دائمی دارای شماره  از 1 الی 32 هستند و در مقابل برای شمارش دندان های شیری کودکان از 1 تا 20 استفاده می‌کنند.

شماره گذاری از ناحیه کوادران 1 یعنی فک بالا سمت راست آغاز می‌شود. اگر فرد، دندان عقل داشته باشد که از همین دندان اما اگر دارای دندان عقل نباشد، از دندان آسیاب سوم شماره دندان شروع می‌شود. آخرین دندان یا همان دندان شماره 32، در واقع در سمت راست فک پایین قرار دارد. شمارش دندان های شیری خردسالان نیز به همین ترتیب می‌باشد.

شناسایی به روش پالمر

در این تکنیک، در هر نیم فک اعداد 1 تا 8 می‌باشد. اولین دندان پیش، شماره 1 و دندان آسیاب سوم یا دندان عقل، دندان شماره 8 می‌باشد. در این روش 4 دندان هم شماره در دهان وجود دارد که البته از برخی کارکتر ها و نشان ها برای عدم تکراری شناخته شدن استفاده می‌شود.

شناسایی به روش اف دی آی

از شیوه شماره گذاری دندان ها به روش اف دی آی، معمولا در کشور های اروپایی استفاده می‌شود. در تکنیک اف دی آی، از 2 عدد برای شناسایی دندان ها و شناسایی نیم فک استفاده می‌کنند. عدد کوادران در دندان های دائمی بین 1 الی 4 و دندان های شیری کودکان حدود 5 الی 8 می‌باشد. آخرین دندان در نیم فک پایین سمت راست در واقع عدد 48 است.

طی این سیستم شماره گذاری، کل فک بالا با عدد 01 و کل فک پایین با عدد 02 شناخته می‌شود. همچنین برای تشخیص عبارت کل دهان، از 00s استفاده می‌کنند. به عنوان مثال اگر از عبارت 00s denture به منظور استفاده از پروتز دندان استفاده شود، به پروتز دندان هر دو فک اشاره دارد.

جمع بندی مقاله

سلامت دهان و دندان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و افراد برای اینکه دچار مشکلات دندانی و انواع عفونت دندان و عفونت لثه نشوند، باید بهداشت این ناحیه را به خوبی رعایت کنند. با خواندن این مقاله با شیوه شماره گذاری دندان ها آشنا شده و راحت تر و بدون چالش راجع به دندان آسیب دیده خود با دندانپزشکتان صحبت کنید. اگر شما بتوانید به راحتی دندان آُسیب دیده خود را به دندانپزشک معرفی کنید، قطعا شرایط درمانی بهتری را تجربه خواهید کرد. البته ناگفته نماند که دندانپزشک، حتما قبل از اینکه بر روی یک دندان اقدامی انجام دهد، تصاویر دندان ها را بررسی می‌کند.

مظالب پیشنهادی برای مطالعه:

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *