ترمیم دندان با کامپوزیت
حتما شما هم دوست دارید که یک لبخند زیبا داشته باشید. اما اگر دندان های شما ظاهر نامناسبی داشته باشد، چه باید کرد؟ یکی از کارهایی که میتوانید انجام دهید، ترمیم دندان با کامپوزیت است که در ادامه به طور کامل شما را با این موضوع آشنا خواهیم کرد.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت یک مخلوط پلاستیکی و شیشه ای هم رنگ دندان است که برای ترمیم دندانهای فاسد یا پوسیده استفاده میشود. کامپوزیتها همچنین برای زیبا کردن لبخند شما با تغییر رنگ دندانها یا تغییر شکل دندانهای به هم ریخته استفاده می شوند.
کاربرد کامپوزیت دندان
کامپوزیتهای دندانی را میتوان برای موارد زیر استفاده کرد:
- پر کردن حفره دندانهای فاسد یا پوسیده
- تغییر رنگ دندانها
- پر کردن فاصله و شکاف (دیاستما) بین دندانها.
- تغییر شکل جزئی دندانها
پیشنهاد میکنیم مقاله “ایمپلنت ثابت دندان” را نیز مطالعه کنید.
مزایای ترمیم دندان با کامپوزیت
- کامپوزیت را میتوانید همرنگ دندانهای طبیعی خود انتخاب کنید.
- کامپوزیت به ساختار دندان متصل میشود. این باعث تقویت ساختار دندان و حفظ ظاهر فیزیکی آن میگردد.
- یک جایگزین کم هزینه و امن برای روکش های دندانی است.
- از کامپوزیت میتوان برای ترمیم دندانهای پوسیده، شکسته یا فاسد استفاده کرد.
- کاهش قرار گرفتن در معرض جیوه هم برای بیمار و هم برای دندانپزشک.
معایب ترمیم دندان با کامپوزیت
- در برخی موارد کامپوزیت ممکن است باعث پوسیدگی شود.
- کامپوزیت ممکن است به اندازه سایر روشهای ترمیم دندان تحت فشار جویدن، دوام نداشته باشد.
- برای کامپوزیت باید دندان شما ساییده شود.
چه زمانی به ترمیم دندان با کامپوزیت نیاز است؟
هنگامی که دندانها از بین رفته باشند، میتوان برای ترمیم ساختار دندان از کامپوزیت استفاده کرد. از دست رفتن ساختار دندان میتواند به دلیل پوسیدگی (پوسیدگی دندان)، ضربه به دندان، نقص مینای دندان (برخی افراد با ناهنجاری در ساختار دندان متولد می شوند)، سایش دندان (در اثر فرسایش، ساییدگی یا سایش) یا برای اهداف زیبایی باشد.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان را میتوان به دو روش مختلف استفاده کرد:
- کامپوزیتهای مستقیم دندان
این نوع کامپوزیتهای دندانی را میتوان برای پرکردن حفرهها یا شکافهای کوچک بین دندانها، تغییر شکل جزئی دندانها، برای بلندتر جلوه دادن دندانها یا برای تغییر شکل و تغییر رنگ دندانها استفاده کرد.
- کامپوزیتهای غیر مستقیم دندان
کامپوزیتهای غیر مستقیم دندان را میتوان برای مواردی مانند پر کردن حفرههای دندان، پر کردن شکاف (دیاستم) بین دندانها، تغییر شکل دندانها، روکشها و غیره استفاده کرد.
انواع ترمیم های کامپوزیت دندان
- تاجهای کامپوزیت دندان
تاجهای کامپوزیت به اندازه روکشهای طلا، زیرکونیایی یا پرسلن بادوام نیستند و نیاز به تعویض بیشتر دارند. روکشهای کامپوزیت میتوانند پوسته فلزی داشته باشند. روکشهای کامپوزیت فلزی ممکن است فقط روی تاج دندان قرار بگیرند و یا کل دندان را پوشش دهند.
- بریجهای دندانی کامپوزیت فلزی
مانند روکشها، بریجهای دندانی کامپوزیتی میتوانند پوسته ای فلزی داشته باشند که کامپوزیت روی آن قرار می گیرد، معمولاً به شکل بریج دندانی دیگر هستند با این تفاوت که کل آن و یا بخش از آن فلزی است. بریجهای کامپوزیت فلزی ساختاری مشابه روکشها دارند و معمولاً زمانی استفاده میشوند که بیماران توانایی پرداخت یا تحمل راهحلهای گرانتر را ندارند.
- بریجهای کامپوزیت متصل شونده
این روش زمانی استفاده میشود که یک دندان (معمولاً دندان جلویی) از بین رفته باشد. این روش شامل چسباندن یک دندان کامپوزیت کاذب است که توسط دندانپزشک در مطب یا تکنسین دندانپزشکی ساخته میشود و به دندانهای مجاور با تکنیک باندینگ چسبانده میشود.
مزیت اصلی این روش عدم ساییدن دندانهای مجاور است. بنابراین دندانهای مجاور آسیب نمیبینند. این بدان معنی است که بیمار میتواند دندانهای طبیعی خود را حفظ کند. یک بریج کامپوزیت متصل شونده بهتر از پروتز متحرک به نظر میرسد و عملکرد بهتری دارد، اما به اندازه بریجهای ثابت محکم نیست و معمولاً به اندازه ایمپلنت های دندان با دوام نیست.
موارد کاربرد این روش:
- زمانی که استخوان کافی وجود ندارد و نمیتوان ایمپلنت کرد.
- زمانی که ساییدن و آسیب رساندن به دندانهای مجاور برای بریج دندانی معمولی مورد قبول بیمار نباشد.
- زمانی که هزینه درمانهای جایگزین برای بیمار بسیار بالا باشد.
- اینله دندان (Inlay)
اینله یک ترمیم غیرمستقیم متشکل از یک ماده جامد (مانند طلا، پرسلن یا رزین کامپوزیت) است که بر روی حفره دندان نصب شده و در جای خود محکم شده است. بر خلاف طلا و پرسلن ، اینله های کامپوزیت در داخل حفرهها با تکنیک باندینگ متصل می شوند. اگرچه رزینهای کامپوزیت به دلیل تکنیک چسبندگی، بهتر در جای خود قرار میگیرند، اما از نظر استحکام، دوام و طول عمر نسبت به طلا و پرسلن ضعیف تر هستند.
- روکش ها (veneer)
روکش لایه نازکی از مواد است که روی دندان قرار میگیرد تا زیبایی دندان را بهبود بخشد یا از سطح دندان در برابر آسیب محافظت کند. دو نوع ماده اصلی برای ساخت روکش استفاده می شود: کامپوزیت و پرسلن دندان. یک ونیر یا همان روکش کامپوزیت ممکن است مستقیماً در دهان ساخته شود یا به طور غیرمستقیم توسط یک تکنسین دندانپزشکی در آزمایشگاه دندانپزشکی ساخته شود. روکش کامپوزیت با تکنیک باندینگ در جای خود ثابت میشود. روکشهای پرسلن مقاومت بیشتری در برابر لکه و تراشه دارند، دوام بیشتری دارند و از نظر زیبایی بهتر هستند.
پیشنهاد میکنیم مقاله “ایمپلنت دندان جلو” را نیز مطالعه کنید.
کامپوزیت ها چگونه استفاده می شوند؟
از کامپوزیتها نه تنها برای ترمیم دندان های پوسیده، بلکه برای ترمیم دندان های شکسته، بازگرداندن رنگ روشنتر به دندانهای لکه دار و ترمیم سطوح جویدنی دندانهای فرسوده نیز میتوان استفاده کرد. ترمیمهای کامپوزیت مستقیماً به دندان شما میچسبند تا ترمیم شما محکم باشد و در عین حال میزان تغییر ساختار دندان را که برای ترمیم باید آماده شود، به حداقل می رساند.
کامپوزیت چگونه قرار می گیرد؟
وقتی گزینه بهتری وجود دارد، نیازی به استفاده از پر کردن دندان با مواد نقره نیست. ترمیمهای کامپوزیت بسیار رایج هستند و میتوان آن را در یک بار مراجعه به دندانپزشک انجام داد. پس از اینکه دکتر، پوسیدگی را از روی دندان خارج کرد، مراحل بعدی برای اتصال، اعمال یک باندینگ و سپس قرار دادن کامپوزیت اعمال میشود.
آیا به کامپوزیت نیاز دارم؟
همه افراد دارای باکتریهای طبیعی در دهان خود هستند. این باکتری وقتی با بزاق و بقایای غذا ترکیب میشود، مادهای به نام پلاک ایجاد می کند. این پلاک به سطوح دندان میچسبد و بین دندانها و در مقابل خط لثه قرار میگیرد. هنگامی که دهان دارای pH اسیدی است، پلاک شروع به ضعیف کردن مینای خارجی دندان می کند.
هنگامی که لایه خارجی مینای دندان شکسته میشود، باکتری شروع به حمله به لایه عاج داخلی میکند. در این مرحله دندان دارای حفره است. حفره میتواند یک بار به سرعت در عاج گسترش یابد و بنابراین باید قبل از تحت تاثیر قرار گرفتن عصب به موقع درمان شود. اگر شروع به احساس حساسیت مضاعف به شیرینی یا سرما کردید، ممکن است حفره داشته باشید و ممکن است برای از بین بردن پوسیدگی و بازگرداندن سلامت و عملکرد دندان به ترمیم کامپوزیت نیاز داشته باشید.
پیشنهاد میکنیم مقاله “کاشت دندان طبیعی با ایمپلنت” را نیز مطالعه کنید.
مراحل ترمیم دندان با کامپوزیت
در ترمیم دندان با کامپوزیت، بیماران ممکن است به طور موقت حساسیت بیش از حد در ناحیه، به ویژه به دمای شدید داشته باشند. بسته به نزدیک بودن حفره به عصب دندان، ممکن است دندان تحریک شود. این فقط یک احساس موقتی است و با گذشت زمان کاهش میابد. مراحل ترمیم دندان با کامپوزیت شامل موارد زیر میباشد:
انتخاب رنگ مناسب برای کامپوزیت
دندانپزشک از یک کاتالوگ رنگ مخصوص برای انتخاب رنگ کامپوزیت متناسب با دندان بیمار استفاده میکند. تنوع تن رنگ دندان بسیار زیاد است. دندانپزشک کامپوزیتی را انتخاب میکند که نزدیک به رنگ دندانهای طبیعی بیمار است. در صورت لزوم، دندانپزشک ممکن است سایه متفاوتی از کامپوزیت را برای سطح خارجی دندان و سطح داخلی دندان انتخاب کند. این ترمیم را طبیعی تر میکند.
تمیز کردن سطح دندان
سطح دندان باید تمیز باشد تا از اتصال قوی اطمینان حاصل شود. آماده سازی دندان با پولیش کردن سطح دندان شروع میشود. این کار هرگونه لکه، پلاک، جرم یا زباله را از بین میبرد. دندانپزشک تا حد امکان قطعات چسبنده را تمیز می کند تا مطمئن شود که کامپوزیت به خوبی میچسبد.
آماده کردن دندان
این مرحله معمولاً شامل پیرایش و تراش دادن دندان است. برخی از دندانپزشکان برای اینکه خیال بیمار راحت باشد، از ماده بی حس کننده استفاده میکنند. اگر دندان نیاز به درمانهای زیبایی داشته باشد، ممکن است سطح دندان کمی تراش داده شود. دندانپزشک با چسباندن کامپوزیت روی مینا و تغییر شکل دندان، دندان را ترمیم می کند.
اسید اچینگ
پس از کوتاه کردن دندان، دندانپزشک فرآیند باندینگ را با خارج کردن یک نرم کننده دندان اسیدی شروع می کند. نرم کننده های دندان حاوی 30 تا 40 درصد اسید فسفریک هستند که طعم آنها را ترش و تلخ می کند. نرم کننده باید حداقل 15 ثانیه روی ناحیه مورد نظر بماند و سپس شستشو شود. این کار باعث می شود دندان شبیه شیشه به نظر برسد.
پیوند و درمان
با اپلیکاتور، دندانپزشک مقدار کمی پلاستیک مایع یا عامل باندینگ را روی ناحیه اچ شده میمالد. دندانپزشک ممکن است مقداری هوا را روی عامل باندینگ دمد تا از نازک و یکنواخت بودن لایه اطمینان حاصل کند. هنگامی که ماده باندینگ روی سطح دندان قرار گرفت، دندانپزشک آن را به مدت 10 تا 20 ثانیه در معرض نور کیور قرار می دهد. نور باعث تحریک کاتالیزور در عامل پیوند میشود. این عامل باعث سخت شدن و ایجاد پیوند میکرومکانیکی با سطح دندانی اچ شده میشود.
اعمال کامپوزیت روی دندان
دندانپزشک لایههایی از کامپوزیت را روی دندان قرار میدهد. هر لایه به باندینگ میچسبد. پس از این، دندانپزشک دندان را به مدت 10-40 ثانیه در معرض نور کیورینگ قرار داده سپس مواد کامپوزیت را شکل داده و صیقل می دهد.
سخن آخر
اگر به فکر ترمیم دندانهای خود هستید تا لبخند زیبایی برای خود ایجاد کنید، ترمیم دندان با کامپوزیت بهترین روش برای این کار است. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
مرکز تخصصی ایمپلنت تهران در سال ۱۳۹۱ به هدف ارائه درمانهای کاشت دندان و پیوندهای استخوانی مربوط به آن با کیفیت بالا و با استانداردهای مطرح در دنیا توسط اساتید دانشگاهی و مبتنی بر بروزترین دانش و تجهیزات ایمپلنتولوژی تأسیس گردید. برای انجام ایمپلنت دندان یا هرگونه خدمات دیگر دندانپزشکی با ما در تماس باشید. برای آشنایی بیشتر با مرکز ایمپلنت تهران به صفحه درباره ما مراجعه بفرمایید.