جراحی دندان عقل نهفته روی عصب و هر آنچه باید در مورد آن بدانید !

جراحی دندان عقل نهفته روی عصب یکی از حساس‌ترین جراحی‌های دندانی است که با قرارداشتن دندان در وضعیت نامناسب، این شرایط حساس‌تر نیز خواهد شد.

دندان عقل یکی از پرچالش‌ترین دندان‌های انسان به شمار می‌رود که بیش از سایر دندان‌ها نیاز به کشیدن یا جراحی پیدا می‌کند. رشد کج و ناقص دندان عقل در برخی از موارد باعث می‌شود تا فشار زیادی به عصب دندانی وارد شود و درد زیادی را برای فرد ایجاد کند.

در چنین موقعی معمولاً پزشک تصمیم می‌گیرد تا قبل از ایجاد مشکلات دیگر، این دندان را به کمک جراحی از دهان خارج کند.

در این مقاله قصد داریم شما را به طور کامل با جراحی دندان عقل نهفته روی عصب آشنا کنیم و به بررسی عوارض و مشکلات ناشی از نگهداری این دندان‌ها بپردازیم.

برای اطلاع بیشتر در مورد دندان عقل و جراحی آن پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مقاله کوتاه همراه ما باشید.

جراحی دندان عقل نهفته روی عصب
دندان عقل نهفته روی عصب

دندان عقل چیست و چرا اغلب با مشکل روبه‌رو می‌شود؟

همه افراد بالغ بین سنین 15 تا 20 سالگی شاهد رشد 4 دندان در انتهایی‌ترین نقطه فک خود هستند. این دندان از نظر ظاهر هیچ تفاوتی با دندان‌های دیگر ما ندارد و در صورت رشد صحیح معمولاً هیچ مشکلی را ایجاد نمی‌کنند.

اما مشکل اصلی از زمانی اتفاق می‌افتد که این دندان‌ها از مسیر رشد خود منحرف می‌شوند و در جای نامناسب قرار می‌گیرند. خوابیدن روی دندان کناری، قرارگیری روی عصب، فشار به استخوان فک و پنهان ماندن زیر لثه از جمله وضعیت‌هایی است که دندان عقل به آن دچار می‌شود.

در صورت رشد نامناسب، این دندان می‌تواند مشکلات زیادی مثل خرابی دندان کناری، عفونت لثه، تورم و حتی کیست را به وجود بیاورد که معمولاً با درد زیادی همراه خواهند بود.

از همین رو دندان‌پزشکان توصیه می‌کنند که حتی قبل از بروز هر مشکلی، بلافاصله دندان عقل را به ‌واسطه جراحی خارج کنید.

در اکثر مواقع، علت رشد کج و نادرست دندان عقل، نداشتن فضای کافی است؛ بنابراین بسیاری از افرادی که دارای فک کوچک یا حتی متوسط هستند با این مشکل مواجه خواهند شد.

خارج‌نکردن دندان عقل چه مشکلاتی را ایجاد می‌کند؟

دندان عقل استاندارد و سالم طبیعتاً هیچ مشکلی را ایجاد نمی‌کند و قادر است تا سال‌ها مانند سایر دندان‌ها به کار خود ادامه دهد. اما اگر بنا به هر دلیلی رشد دندان عقل ناقص باشد، اختلالات زیادی را در دهان شما به وجود می‌آورد که ممکن است در بعضی مواقع بسیار حاد باشند.

برخی از مشکلات خارج‌نکردن دندان عقل ناقص عبارت‌اند از:

• فشار به عصب دندان و ایجاد درد در سایر دندان‌ها (حتی دندان‌های سالم)
• پوسیدگی دندان عقل زیر لثه و ایجاد عفونت
• به‌وجودآوردن کیست
• آسیب به استخوان فک
• ایجاد پوسیدگی در دندان‌های کناری
• درد و تورم و قرمزی
• پخش‌شدن عفونت و ایجاد مشکلاتی نظیر مننژیت و …

جراحی دندان عقل نهفته روی عصب چگونه انجام می‌شود؟

قبل از هر گونه اقدام برای جراحی، نیاز به تهیه عکس رادیولوژی از دندان و فک خواهد بود. این عکس وضعیت دندان و نحوه قرارگیری آن را به طور کامل نشان می‌دهد.

جراحی دندان عقل نهفته روی عصب
دندان عقل نهفته

بعد از معاینه اولیه و مشاهده عکس توسط دندان‌پزشک، بسته به سن و حساسیت دو روش برای جراحی وجود دارد.

  1. روش اول جراحی معمول دندان در مطب دندان‌پزشکی است که با بی حس‌کردن لثه و عصب انجام می‌شود. این روش در بسیاری از موارد کار را به بهترین شکل پیش می‌برد و مشکلی را ایجاد نخواهد کرد.
  2. روش دوم جراحی در بیمارستان و با استفاده از بیهوشی عمومی است. این روش معمولاً به‌ندرت مورداستفاده قرار می‌گیرد و تنها درصورتی‌که وضعیت دندان بسیار نامعقول و همراه با عفونت و کیست باشد، کاربردی است.
    البته در مواردی نیز مشاهده شده که حتی در جراحی‌های معمولی، دندانپزشک برای راحتی حال بیمار این روش را توصیه می‌کند.

آیا جراحی دندان عقل نهفته روی عصب دارای عوارض جانبی است؟

کاملاً طبیعی است که هر گونه جراحی با عوارضی همراه باشد. این عوارض بسته به وضعیت بیمار، گستردگی سطح جراحی و… متفاوت است.
اما به طور کل عوارض زیر در جراحی دندان عقل نهفته روی عصب مشاهده شده است که برخی از آنها به‌ندرت اتفاق افتاده‌اند.

1. احساس درد پس از جراحی که ممکن است گاهی یک الی دو هفته نیز همراه شما باشد.
2. بی‌حس شدن لب، لثه، زبان و حتی چانه که موضوعی شایع نیست و ممکن است درمان آن چندین ماه زمان ببرد.
3. احساس سوزن‌سوزن‌شدن در لثه و عصب دندان
4. ایجاد مشکل در کنترل فک و اختلال در حرکت آن
5. عفونت، خونریزی و تورم که بسته به وضعیت بیمار گاهی تا چند روز ادامه خواهد داشت و حتماً باید نسبت به درمان آن اقدام کرد.
6. ترمیم‌نشدن محل جراحی و باز ماندن محل دندان که باعث ایجاد درد شدید خواهد شد و برخی مواقع نیاز به اقدام پزشکی خواهد داشت.

چگونه عوارض ناشی از جراحی دندان عقل روی عصب را درمان کنیم؟

بسیاری از عوارض ایجاد شده توسط جراحی دندان عقل کاملاً طبیعی و عمومی هستند. به همین دلیل در صورت رعایت مراقبت های بعد از کشیدن دندان عقل، در اکثر مواقع به درمان خاصی نیاز ندارند و نهایتاً پس از یک الی دو هفته به‌خودی‌خود بر طرف می‌شوند.

البته در این میان، خوردن غذاهای نرم و مقوی، نظافت دهان و دندان، کمپرس‌کردن و مصرف قرص‌های مسکن به درمان سریع‌تر این عوارض کمک می‌کنند

اگر جراحی دندان شما با حساسیت بیشتری همراه بوده و همچنان پس از گذشت چند هفته شاهد عوارض ناشی از جراحی هستید، بهتر است حتماً به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که برخی از جراحی‌های سخت نیاز به طول درمان بیشتری دارند و گاهی چند ماه زمان می‌برد تا عوارض کم‌کم رفع شوند.

در نهایت می‌توان این نتیجه را گرفت که درمان عوارض ناشی از جراحی دندان عقل به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما در بسیاری از موارد به دخالت پزشکی نیاز نخواهد بود.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم شما را با جراحی دندان عقل نهفته روی عصب آشنا کنیم و به بررسی مشکلات ناشی از دندان عقل بپردازیم.

همان‌طور که در ابتدای مقاله نیز به ای موضوع اشاره کردیم، جراحی دندان عقل نزدیک به عصب، حساسیت بیشتری نسبت به جراحی‌های دیگر دارد. زیرا در برخی از مواقع می‌تواند عوارضی را برای بیمار به وجود آورد.

پیشگیری، اقدام به‌موقع، کمک‌گرفتن از دندانپزشک حرفه‌ای (متخصص جراحی فک و صورت) و توجه به توصیه‌های بعد از جراحی کمک می‌کند تا اکثر این عوارض حداکثر یک هفته بعد از جراحی رفع شوند.

اما اگر همچنان بعد از گذشت چندین هفته باز هم با درد و مشکلات ناشی از جراحی درگیر هستید، بهتر است تا با پزشک خود در این باره صحبت کرده و اقدامات لازم را انجام دهید.

لازم به ذکر است که جراحی دندان عقل قبل از 30 سالگی به‌تنهایی می‌تواند جلوی بسیاری از مشکلات را بگیرد و روند درمان را تسریع کند.

بر همین اساس اگر خود شما یا اطرافیانتان این سنین را سپری می‌کنید، حتماً جهت معاینه و جراحی دندان عقل خود اقدام کنید.

در پایان می‌توانید سؤالات یا تجربیات خود را درباره جراحی دندان عقل نهفته روی عصب در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

برای انجام انواع درمان های دندانپرشکی در مرکز ایمپلنت تهران، با ما در تماس باشید و یا فرم نوبت دهی را پر کنید.

مقالات پیشنهادی:

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *